Atgal

Pažangūs naujos kartos sekoskaitos įrankiai

   Kov. 02, 2020

2014-2020 m. Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos įgyvendinimo priemonė „Eksperimentas“

Projektas „Pažangūs naujos kartos sekoskaitos įrankiai“
(sutarties Nr. S-01.2.1-LVPA-K-856-01-0024)

  • Projekto įgyvendinimo pradžia: 2020 m. kovas
  • Projekto įgyvendinimo pabaiga: 2022 m. liepa
  • Projekto bendra vertė: 963.407,90 Eur
  • NVI (partnerio) projekto vertė: 49.954,63 Eur
  • NVI projekto vadovė Prof. S. Jarmalaitė
  • Projekto vykdytojas UAB „Thermo Fisher Scientific Baltics“

Projekto tikslas – išvystyti unikalius naujos kartos bibliotekų konstravimo ir kiekybinio normalizavimo sprendimus bei išbandyti šiuos metodus skirtinguose klinikinių tyrimų ir diagnostikos taikymuose.

Projekto užduotis – naujų kliniškai reikšmingų mutacijų tyrimams skirtos metodikos sukūrimas. Siekiant įgyvendinti projekto uždavinį, bus atliekamos šios veiklos:

  • Naujų kliniškai reikšmingų mutacijų tyrimams skirtos metodikos kūrimas;
  • Metodikos testavimas ir kliniškai reikšmingų genetinių persitvarkymų detekcija, naudojant prostatos ir plaučių vėžio pacientų genetinę medžiagą.

Projekto poreikis – pasaulinės biotechnologijų vystymosi tendencijos rodo, kad viena iš sparčiausiai augančių biotechnologijos pramonės sričių yra naujos kartos sekoskaita. Tai yra didelio našumo genetinių tyrimų technologija, kurią galima taikyti įvairiose srityse, įskaitant genų raiškos profiliavimą, genomo struktūros tyrimus ir epigenetinių pokyčių nustatymą. Prognozuojama, kad šis rinkos segmentas ateinančius penkerius metus augs vidutiniškai 17 proc. (kasmet), tačiau naujos kartos sekoskaitos technologijų pritaikymą personalizuotai medicinai labiausiai stabdo didelės kiekvieno sekoskaitos etapo kainos, patyrusių tyrėjų trūkumas, egzistuojančių technologijų nebrandumas ir sekoskaitos pagrindu atliekamos diagnostikos standartizavimo nebuvimas, kas ir lemia rinkoje jaučiamą didelį poreikį naujiems, pažangiems technologiniams sekoskaitos sprendimams.



Atnaujinta 2021-07-16 09:32