Atgal

Minint Pasaulinę krūties dieną, NVI lankėsi viešnia iš Japonijos - gydytoja radiologė H. Takamatsu

   Spa. 22, 2024

Spalio 15-ąją, minint Pasaulinę krūties dieną, Nacionaliniame vėžio institute, Diagnostinės ir intervencinės radiologijos skyriuje lankėsi gydytoja radiologė iš Japonijos Hiroko Takamatsu.

Bendradarbiaujant Lietuvos-Japonijos projekte „Krūties vėžio BRCA1/2 mutacijų radiogenominė raiška“ į Lietuvą atvyko Showa universitetinė ligoninės gydytoja radiologė,  Showa universiteto asistentė Hiroko Takamatsu. Ji pristatė radiologijos skyriaus veiklas krūtų ligų diagnostikos srityje ir pasidalijo patirtimi apie krūtų židinių biopsijos metodą magnetinio rezonanso tomografijos kontrolėje.  Lietuvos radiologų asociacijos nariai, Vilniaus universiteto radiologijos rezidentai taip pat turėjo galimybę paskaitos klausytis nuotoliu.

Viešnia supažindino su praktiniais krūtų židinių MRT kontroliuojamos  biopsijos aspektais. „Bendro projekto metu išsigryninome, jog galėtume pasidalinti ne tik moksline patirtimi, bet ir praktine. Šiuo metu Lietuvoje neatliekama krūties židinių biopsija magnetinio rezonanso tomografijos (MRT) kontrolėje, o tai yra svarbu, kai židiniai nėra matomi kitais radiologiniais tyrimo metodais – mamografija ar ultragarso tyrimu. MRT tyrimas turi didžiausią jautrumą ir tikslumą, ypač ankstyvai diagnostikai, o moterims, kurios turi aukštą riziką susirgti krūties vėžiu, naudojamas atrankinėje patikroje. Todėl ir pakvietėme kolegas japonus pasidalinti savo patirtimi,“ - kalba NVI Diagnostinės ir intervencinės skyriaus vedėja dr. Jurgita Ušinskienė.

Viešnia iš Japonijos supažindino su klinikiniais atvejais ir MRT metodu atliekamų biopsijų principais bei apžvelgė du tyrimus:

  1. „MRT požymiai  nepiktybinių ir piktybinių krūtų pakitimų atvejais“ – šiame darbe analizuojami skirtingi MRT vaizdinimo reikšmė diagnostikoje.
  2. „Įtartinų krūtų pakitimų, matomų tik MRT tyrimuose, charakteristikos: ar įmanoma juos klasifikuoti į tiesioginės biopsijos ir stebėjimo grupes?“ – šiame tyrime nagrinėjama, kaip diferencijuoti pažeidimus, remiantis MRT vaizdais bei kada atlikti biopsiją.

Bendras gydytojos H. Takamatsu vizito tikslas – skatinti žinias apie krūtų vaizdavimą ir tobulinti praktinius įgūdžius šioje srityje. Gydytoja kartu su kolegomis iš Lietuvos sudalyvavo ir Baltijos radiologų kongrese.

Spalio 16 d. Radiogenomikos projekto apimtyje buvo suorganizuota ir nuotolinė konferencija su kolegomis iš Japonijos. Konferencijoje pranešimą „MRT struktūrinė analizė“ skaitė NVI Biobanko jaunesnioji mokslo darbuotoja Dominyka Breimelytė. Buvo aptarti tolimesni bendradarbiavimo niuansai.





Atnaujinta 2024-10-22 07:52