Atgal

NVI pristatyta dr. (HP) J. Didžiapetrienės ir doc. dr. G. Smailytės knyga „Onkologų darbai: mokytojai ir mokiniai“

   Lie. 26, 2024

Knygos pristatymas vyko Nacionalinio vėžio instituto Didžiojoje prof. Kazimiero Pelčaro salėje. Knygos „Onkologų darbai: mokytojai ir mokiniai“ autores dr. (HP) Janiną Didžiapetrienę ir doc. dr. Giedrę Smailytę sveikino LR Vyriausybės ministrės pirmininkės patarėja dr. Živilė Gudlevičienė, NVI direktorius doc. dr. Valdas Pečeliūnas, VUL SK generalinis direktorius prof. Tomas Jovaiša, NVI pavaduotoja mokslui ir plėtrai prof. Sonata Jarmalaitė. Į knygos pristatymą atvyko knygos konsultantas dr. Ernestas Janulionis, VU profesoriai Algirdas Utkus, Rimantas Stukas, Vytautas Kasiulevičius, kiti garbingi svečiai, NVI bendruomenė. Renginį moderavo prof. Kęstutis Sužiedėlis.

„Onkologų darbai: mokytojai ir mokiniai“ – antroji dr. (HP) J. Didžiapetrienės knyga. Pirmoji – „Onkologų mokslininkų kartos, asmenybės, jų darbai“ - išleista 2019 m. Autorė dr. (HP) J. Didžiapetrienė dėkoja visiems, prisidėjusiems rašant knygą ir visam NVI kolektyvui. „Norėčiau padėkoti Instituto administracijai už suteiktą galimybę pateikti mūsų institucijos nueitą kelią. Būčiau laiminga, jei ši sukaupta dokumentinė medžiaga pasitarnautų numatant tolesnę onkologijos plėtrą mūsų šalyje. Linkiu visokeriopos sėkmės verčiant naują onkologijos puslapį. Dėkoju likimui – nuolat tą kartoju, esu tikrai laimingas žmogus – kad turėjau nuostabius mokytojus, labai ištikimus kolegas ir gabius bei kantrius doktorantus – svarbiausiai – kantrius. Lenkiuosi prieš jus. Ir keletas žodžių apie tai, kas mane paskatino rašyti šią knygą. Visų pirma, laisvės pojūtis tapus emerite – išgeri kavos ir veiki, ką nori. Antra, pagarba savo mokytojams ir doktorantams. Tikrai labai juos myliu. Ypač, dirbantiems klinikinį darbą. Visada sakydavau teoretikams: „Nepykite ant daktarų, jie labai labai užimti.“ Trečia, nuolatinė kolegų ir NVI administracijos pagalba. Nežiūrint į tai, kad keitėsi administracijos, keitėsi direktoriai, bet visi buvo palankūs ir visi padėjo, skatino. Nuoširdus ačiū šios knygos bendraautorei Giedrei Smailytei, konsultantui, rengiant knygą Ernestui Janulioniui, vaizdinės medžiagos sudarytojai Juventai Sartatavičienei ir, svarbiausia, pagrindiniams tos knygos herojams – Instituto skyrių vedėjams, doktorantams, mokslo darbuotojams, gydytojams klinicistams, slaugytojoms ir visam Instituto kolektyvui lenkiu savo žilą galvą,“ – kalbėjo dr. (HP) J. Didžiapetrienė.

Anot bendraautorės doc. dr. G. Smailytės, ši knyga leido dar kartą suprasti, kokia sparti yra onkologijos pažanga. „Dėkoju profesorei Janinai Didžiapetrienei už galimybę prisijungti prie šitos knygos rengimo. Ta patirtis man, kaip žmogui, davė labai daug. Pagrindinis indėlis į šią knygą yra ne mano, o profesorės. Aš atlikau pikto recenzento funkciją. Buvo daug diskusijų, taip pat – ganėtinai aštrių. Bet mes sugebėdavom rasti kompromisą. Profesorė sakydavo: „Tu žiūrėk, aš tau šioj vietoj nusileidau, dabar tu man nusileisk. Ši knyga man davė su dalykus. Viena, atėjo labai aiškus suvokimas, kokiu milžinišku greičiu vystosi šis mokslas. Šiek tiek daugiau, nei 30 metų pažanga yra nesuvokiama. Ir tie pirmieji darbai šių dienų požiūriu atrodo... na, juokingais nepavadinsi, bet tuo metu jie atspindėjo mokslo pažangą. Taigi, atėjo suvokimas, kokiame dinamiškame lauke mes esame, kaip greitai jis keičiasi ir kaip mes patobulėjome per tuos 30 metų. Kitas dalykas, man knygos rengimas padėjo iš laiko perspektyvos pažvelgti į procesus, kurie vyksta šiandien. Per tuos daugiau, nei 30 metų, įvyko reikšmingų pokyčių Instituto gyvenime. Ir tai, kas vyksta šiandien, turbūt yra dėsningas Instituto tolimesnio vystymosi etapas, kuris parodo šių laikų galimybes. Matau šviesią Instituto ateitį. Kai kolektyvui prisistatė naujasis NVI direktorius, aš palinkėjau, kad 100 metų jubiliejų mes sutiktume čia visi drauge – mokslas ir klinika kartu. Perskaitysiu ankstesnių kartų palinkėjimus. Tai yra tekstas, kuris įkastas šio pastato pamatuose: „Mes, Lietuvos onkologijos centro statytojai, dirbame sutelkdami medicinos pagalbą žmogui, kenčiančiam dėl vėžio ligos, vystome mokslą apie šį žiaurių gamtos reiškinį, būdami įsitikinę, kad vėžio liga turi būti ir gali būti nugalėta.“ Tekstas ausiai skamba neįprastai. Bet ar esmė pasikeitė? Ne. Mokslas ir gydymas turi būti kartu,“ – mintimis dalijosi doc. dr. G. Smailytė.

NVI direktorius doc. dr. Valdas Pečeliūnas akcentavo, kad knygoje puikiai atskleidžiama visa Vilniaus onkologijos mokyklos istorija ir tai, kur esame dabar.

„Vilniaus onkologijos mokykla skaičiuoja jau 100 metų. Ir ši mokykla – viena iš seniausių Europoje. Yra labai nedaug institucijų, kurios gydo onkologinius pacientus, vykdo onkologijos srities mokslo tyrimus ir skaičiuoja ilgesnę istoriją. Onkologijos mokslo, klinikos, praktikos vystymasis buvo labai audringas. Toks ir išlieka – onkologija yra viena sparčiausiai besivystančių sričių. Žmonės, kurie kūrė Vilniaus onkologijos mokyklą buvo absoliučiai išskirtinės asmenybės. Todėl džiaugiamės, kad šioje knygoje yra sudėta informacija apie tuos žmones, apie jų darbus, apie Vilniaus onkologiją. Turėčiau paminėti, kad Vilniaus onkologijos mokykla yra šiek tiek didesnė, kita dalis yra Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose, kurios reikšmingai prisideda prie šios mokyklos. Neabejoju, kad tai bus pagrindas naujoms knygoms. Tikiuosi, kad žengdami į ateitį mes sukursime pagrindus naujai istorijai ir naujai knygai. O šiame etape tai yra vienas svarbiausių leidinių.

Kai mes 1931 m. atsiradome kaip viena iš pirmųjų onkologijos institucijų Europoje, vidutinis laikotarpis tarp labai reikšmingų pokyčių buvo nuo 10 iki 15 metų. Paskutinis pokytis buvo 2013-2014 metai. Mes artėjame prie labai reikšmingo pokyčio. Tai yra ne vien Lietuvos pokytis, tai yra europinis kontekstas – mes einame link visapusiškų vėžio centrų. Labai tikiuosi, kad darydami šį pokytį, tęsime pokyčių tradiciją Nacionaliniame vėžio institute ir darydami šį pokytį, mes sudėsime pagrindus onkologijos ateičiai Lietuvoje. Tie pagrindai, tikiu, garantuos šviesią ateitį,“ – kalbėjo doc. dr. V. Pečeliūnas.

Akimirkos iš knygos „Onkologų darbai: mokytojai ir mokiniai“ pristatymo – nuotraukų galerijoje.





Atnaujinta 2024-07-26 13:48