Atgal

NVI lankėsi svečias iš JAV – kineziterapeutas S. Tatz surengė diskusiją apie judėjimą ir sveiką gyvenseną

   Lie. 17, 2024

NVI daugėjant sveikos gyvensenos ir sporto iniciatyvų, NVI lankėsi ypatingas svečias - JAV kineziterapeutas, derinantis vakarų ir rytų medicinos metodus savo praktikoje, išeivis iš Lietuvos Shmuel Tatz (liet. Samuelis Tacas). Lektoriaus vizitą organizavo NVI Ėjimo klubo ambasadorė doc. dr. Birutė Brasiūnienė. Kaip gyventi sveikiau šiandieniniame pasaulyje, kuriame, visi skuba, o laiko sau lieka vis mažiau? Kodėl žmogui taip svarbu judėti? Kaip tapti ilgaamžiu? Apie šias ir kitas temas S. Tatz diskutavo su NVI bendruomene, atsakė į rūpimus klausimus.

Taigi, koks yra ilgaamžiškumo receptas? Ir kaip sulaukus garbaus amžiaus būti stiprios sveikatos? Anot S. Tatz, pagrindinis ingredientas – fizinis aktyvumas. „Pradėti ties tuo dirbti jau nuo dvidešimties – judėti, judėti judėti...Jauname amžiuje geriau 3 kartus per savaitę judėti intensyviai. Bet po 40-50 metų geriau judėti kasdien bent po 1 val. Žinoma, viskas priklauso, kokios problemos kamuoja,“ – sako S. Tatz.

O kaip su mityba? Juk šiais laikais informacijos apie dietas – nors vežimu vežk. Anot S. Tatz, žiūrėti, ką dedame į burną reikia, bet daug judant, valgyti tikrai galima sočiau .„Jeigu tu valgai daugiau, bet išeikvoji kalorijas, valgyti galima kiek nori. Aišku, mes žinome, kad šiais laikais yra daugybė nesveikai pagaminto maisto, pvz., į kurį dedama daug cukraus, miltų. Tai yra blogai. Bet jei valgysime daržoves, žuvį, kartais gerą mėsos gabaliuką – valgysime sveikai,“ – sako lektorius.

Anot lektoriaus, net ir gyvenant sveikai, nei streso, nei traumų išvengti neįmanoma. Todėl, patyrus traumą ar turit kitų lėtinių sveikatos problemų labai svarbu pasirinkti tinkamą kineziterapeutą. „Streso išvengti neįmanoma. Reikia pastoviai dirbti su savo psichika ir savo kūnu. Neįmanoma išvengti, pvz., kojos išsisukimo. Arba, kad žaidžiant krepšinį, tavęs kas nors skaudžiai nepastums. Bet reikia žinoti, kaip po to šias bėdas atstatyti ir, žinoma, būti fiziškai aktyviam. Įvairių pratimų atlikimas individualiai ar grupėje nėra reabilitacija – tik ja kvepia. Reikia, kad visą laiką su tavimi asmeniškai visą valandą dirbtų kineziterapeutas. Dirba rankomis, masažuoja, o vėliau pasako, kokius pratimus reikia atlikti ir kaip tai daryti teisingai,“ – apibendrina S. Tatz, pabrėždamas profesionalumo ir patirties svarbą šiame darbe.

S. Tatz – garsus Niujorko kineziterapeutas – unikalaus gydymo metodo – kūno derinimo specialistas, savo darbe taikantis tai, ką galima rasti geriausia natūralios vakarietiškos ir rytietiškos medicinos mokyklose. S.Tatz įkūręs studiją Manhatane. Kineziterapeutas savo sukurtu kūno derinimo metodu, žiniomis ir gebėjimais yra padėjęs ir padeda ne vienai pasaulio garsenybei. S. Tatz gimė Lietuvoje, Alytuje. Kaune įgijo gydomosios fizkultūros specialybę, kurortinio gydymo mokėsi iš garsiojo Karolio Dineikos. Vėliau emigravo į Izraelį, kur studijavo fizioterapiją, mokėsi Rytų medicinos paslapčių. 1984 m. persikėlė į Niujorką, kur gyvena ir dirba iki šiol. S. Tatz yra žinomas meno kolekcionierius; keturių knygų lietuvių kalba autorius ir bendraautorius, poliglotas.

Keletas įkvepiančių S. Tatz citatų

  • „Jeigu žinome viską apie mūsų fizinę ateitį, tai gal kažką darykime, kad ji būtų lengvesnė, nelaukime, kol galutinai susuks ir teks mokėti už brangius dirbtinius sąnarius. Ir prisiminkime, kad padėti sau galima ne tik einant į brangius sporto klubus, galima namuose atsigulti ant grindų ir daryti pratimus, kurie tikrai padeda, be to, mankštintis galime išvažiavę – viešbučio kambaryje, parke, vaikščiodami prie jūros, ant pievelės sodyboje ar namo kieme. Už tai nereikia mokėti pinigų...“
  • „Kai renkatės, ką veikti, svarbiausiu kriterijumi turi būti – daryti turite tai, kas jums pačiam įdomu ir naudinga, o ne kas kitiems neša pinigus. Iš dalies dėl to aš ne tik kolekcionuoju man patinkančius paveikslus, nutariau kartais organizuoti koncertus savo namuose. Didžiausią koncertą rengiu per Soutino gimimo dieną – sausio 13 d. Visada švenčiu ne savo, o Soutino gimimo dieną. Parengiame specialią programa...“
  •  „Kai lėktuvas nusileidžia Lietuvoje, mano nuotaika pakyla lyg ant mielių. Mūsų šeima, apie šešios kartos, kilusios nuo Raseinių. Šešios kartos! Tikriausiai kažkas mano kauluose, raumenyse liko iš ten...“




Atnaujinta 2024-07-17 10:43