Atgal

Tęsiama iniciatyva „Onkologai pas gimnazistus“: susitikimas Senvagės gimnazijoje

   Bir. 13, 2024

Nacionalinė krūties ligų asociacija (NKLA) su partneriais Nacionaliniu vėžio institutu (NVI) ir Lietuvos urologų draugija (LUD) viešėjo Senvagės gimnazijoje.

Tai jau trečia Vilniaus gimnazija, kurios pedagogai, tėvams pritariant ar inicijuojant, pasikviečia onkologus supažindinti vyresniųjų klasių gimnazistus su onkologinių ligų prevencija, savityra, ankstyvųjų vėžio požymių atpažinimu. Originalios idėjos sumanytoja – NKLA prezidentė Aušra Bružienė, tšalkina Nacionalinio vėžio instituo onkologai. 

Nacionalinio vėžio instituto onkologų komanda birželio 13 d. buvo nuvykusi į Vilniaus Senvagės gimnaziją susitikti su moksleiviais, perskaityti specialiai jaunimui parengtus pranešimus, pamokyti savipatikros, atsakyti į jaunimo klausimus.

Nacionalinio vėžio instituto onkologai: akušerė ginekologė dr. Daiva Kanopienė, urologas dr. Marius Kinčius, gydytoja onkologė radioterapeutė Šarūnė Liukpetrytė-Kuosienė ir gydytoja pulmonologė Vaida Gedvilaitė pristatė specialiai jaunimui paruoštus pranešimus: „Žmogaus papilomos virusas, gimdos kaklelio vėžys ir ŽPV vakcinacija“, „Sėklidės: kaip atrodo šis organas ir kokios jo funkcijos“, „Krūties vėžys“, „Rūkymas: nepradėk / mesk“.

Ir šioje gimnazijoje atsirado drąsių, planuojančių studijuoti mediciną moksleivių: sėkmingai įvyko „chirurginis workshopas“. Vadovaujamos dr. M. Kinčiaus moksleivės – viena iš jų būsimoji chirurgė – susipažino su išorine ir vidine jaučio sėklidžių struktūra ir pademonstravo tai savo bendramoksliams.

Po pranešimų moksleiviai noriai bendravo su lektoriais, domėjosi krūtų muliažu, mokėsi savipatikros principų, domėjosi, ką reikėtų patarti norintiems mesti rūkyti, kaip paskatinti rūkalius imtis rimtų žingsnių atsisakant šio žalingo įpročio.

 





Atnaujinta 2024-06-13 14:35