Atgal

Mokslinėje praktinėje konferencijoje aktyviai diskutuota apie genetinių tyrimų prieinamumą ir jų vertę šiuolaikinės onkologijos praktikoje

   Geg. 31, 2024

Nacionalinio vėžio instituto ir Lietuvos onkologų draugijos organizuotoje mokslinėje praktinėje konferencijoje “Krūties vėžio molekuliniai genetiniai tyrimai: kaip padaryti geriau?" diskutuota apie genetinių tyrimų svarbą ir prieinamumą šiuolaikinės onkologijos praktikoje Lietuvoje. Diskusijoje aktyviai dalyvavo kolegos iš kitų gydymo įstaigų – prof. Elona Juozaitytė (LSMU KK), Alvydas Česas (KUL).

Genetinio ištyrimo svarbą šiuolaikinėje onkologijoje ir jo prieinamumą kiekvienam pacientui, kuriam to reikia, pabrėžė NVI direktorius doc. dr. Valdas Pečeliūnas.

„Kviečiu visus bendromis pastangomis spręsti klausimą dėl genetinių tyrimų prieinamumo. Dirbant su kitomis institucijomis siekiame įrodyti, kad šiuolaikinė onkologija tiesiog negalima be genetinio pacientų ištyrimo.  Gydytojai, kurie dirba su šiais tyrimais, kaupia savo žinias, kompetenciją, supratimą apie tai, kaip galima pritaikyti šiuos tyrimus, gali tai patvirtinti.  

Šiandien tema dedikuota Prosignai.  Situacija taip susiklostė, kad Lietuvoje esame vienintelė įstaiga, kurioje atliekamas genetinis  Prosigna tyrimas. Stengiamės spręsti susidarančius nesklandumus ir reaguoti į aktualią situaciją. Susitikome su gamintojais, verifikavome pagrindines problemas. Buvome įsipareigoję suorganizuoti ir renginį – šiandien susitinkame su kitų gydymo įstaigų kolegomis. Geroji žinia, nepaisant spręstinų problemų, yra ta, kad tam tikri genetiniai testai yra prieinami.

Siektina, kad klinicistams būtų suteikta  galimybė keisti taikinius bent kas šeši mėnesiai. Genetiniai tyrimai reikalingi ne tik taikinių terapijos paskyrimui, bet ir ligos prognozei nustatyti, gydymui parinkti“, – pasakė doc. dr. Valdas Pečeliūnas, pradėdamas konferenciją.

NVI pavaduotoja mokslui ir plėtrai prof. Sonata Jarmalaitė apžvelgė keletą genetinių testų, naudojamų ankstyvų stadijų krūties vėžio predikcijai ir prognozei.

„Lietuvoje jau du metus iš PSDF lėšų kompensuojamas prognozinis testas, leidžiantis nuspręsti, ar moterims, sergančioms ankstyvuoju krūties vėžiu po operacijos greta hormonoterapijos reikia skirti chemoterapiją. Nuo 2022 m. ištirta daugiau nei 200 moterų mėginiai, beveik 40 išvengė perteklinio chemoterapinio gydymo. 

Rinkoje galima rasti ne vieną tokio pobūdžio testą, bet šiuo metu preinamas Prosigna testas pranoksta visus kitus tiek analitiniu tikslumu, tiek ir klinikine verte gydytojui ir pacientui, o svarbiausia – mėginys tiriamas Lietuvoje, nesiunčiant klinikinės medžiagos ir paciento sveikatos duomenų į tolimus komercinius centrus“, – pasakė prof. S. Jarmalaitė.

Konferencijoje dalyvavęs prof. Kelly Marcom iš Šiaurės Karolinos  universiteto (JAV) įvardijo Prosigna testo privalumus, šio tyrimo prognozinę vertę.

NVI Genetinės diagnostikos laboratorijos patirtimi, problemomis, su kuriomis susiduria laboratorijos darbuotjai, dalijosi Justina Gaiževskaja. NVI gydytoja chemoterapeutė Monika Drobnienė pristatė klinikinius atvejus. Pacientės kelią ir mėginio logistikos optimizavimo galimybes pristatė NVI Konsultacinės poliklinikos vedėjo pavaduotoja Kontaktų centrui Inga Jankūnienė.

 

 





Atnaujinta 2024-06-20 09:29